Make a Memory

Image
MaM

Rian van Schaik is oprichtster van Make a Memory. Een stichting die ze vijftien jaar geleden samen met haar man Ed begon.

“Idealen beginnen vaak klein en lopen soms - in de goede zin van het woord - enorm uit de hand, onze stichting is daarvan een mooi voorbeeld. Ruim vijftien jaar geleden zagen Ed en ik - indertijd werkzaam in de fotografie en de zorg - op bezoek bij de buren foto’s van een overleden kind. De foto’s waren eerlijk gezegd niet best. Dat moet beter kunnen, dachten we en zo eenvoudig was het. In 2008 richtten wij een stichting op om in de regio Midden-Brabant ouders aan te bieden foto’s te maken van hun ernstig zieke, terminale of overleden kind. We wilden ouders kwalitatief goede beelden geven als herinnering aan hun kind. Fotografen kunnen door het vastleggen van situaties en momenten een herinnering concreet en blijvend maken. Maar het effect van de foto’s bleek al snel nog groter. Foto’s van een overleden kind kunnen ook troost bieden. Troost die niet alleen in het begin, maar zeker ook in de vaak levenslange periode na het verlies nog blijft. Bovendien kunnen de foto’s een hulpmiddel zijn bij het verwerken van verlies. Herinnering, troost en hulp zijn de speerpunten van het werk van Make a Memory.”
 

Dierbare foto’s
'' Al snel bleek er in het hele land behoefte te zijn aan de foto’s. Ik stopte met werken en ging me 100% inzetten voor de stichting. In alle regio’s van het land werden fotografen gezocht en gevonden en werd er gewerkt aan werving en inzetbaarheid van de vrijwilligers. De kwaliteit van de foto’s en de betrouwbaarheid plus het feit dat we 24/7 beschikbaar zijn, is van doorslaggevend belang geweest voor het succes van stichting Make a Memory. Met honderdtwintig fotografen worden twee tot drie kinderen per dag gefotografeerd. Niet alleen in het ziekenhuis maar ook bij mensen thuis, en in de leeftijd van drieëntwintig weken zwangerschap tot en met zeventien jaar. Op dit moment ligt de teller van het totale aantal gefotografeerde kinderen over de tienduizend. Naast de mannen en vrouwen met camera krijgt Make a Memory cruciale hulp van maar liefst zestig vrijwilligers. Zij vormen het telefoonteam, het promotieteam en bieden hulp op kantoor. Het is een team om trots op te zijn.“
 

Verlies, afscheid & gemis
“Door de talloze positieve reacties van ouders en zorg-professionals door de jaren heen, is duidelijk geworden hoe enorm de foto’s gewaardeerd worden en hoe nodig ze zijn. En de vraag wordt steeds groter. De verzoeken van ouders en ziekenhuisafdelingen blijven binnenstromen. Naast de oprichting van Make a Memory zijn er ook nieuwe initiatieven ontstaan. Zo hebben we als eerste een babyboek uitgebracht voor overleden kindjes. Er zijn heel veel babyboeken, maar wat als je weet dat je je kindje zult verliezen? Door mijn contacten met ouders begreep ik dat er behoefte was aan zo’n boek, want ook ouders van overleden kindjes willen alles vastleggen en bewaren. Foto’s en het herinneringsboek bieden troost, want na het verlies van je kindje moet je verder, maar hoe? De weg is vaak lang en moeilijk en om ouders daarin een beetje op weg te helpen is de website troost.nl ontstaan, het zusje van Make a Memory. Op deze site kunnen ouders alle hulp vinden die ze nodig hebben op het gebied van muziek, boeken, blogs, enzovoorts. Troost.nl heeft de kernwoorden verlies, afscheid en gemis meegekregen. Deze drie woorden spreken voor zich.

De afgelopen vijftien jaar waren intensief, maar ze waren het meer dan waard. Al vijftien jaar kunnen ouders 24/7 een beroep op ons doen en hopelijk kunnen we onze dienst nog lang aanbieden aan hen die dit nodig hebben. Samen maken we herinneringen mogelijk. Een klein ideaal waar we zoveel groots mee doen, mooier kan toch niet.”
 

Auteur of bron

Op 8 oktober 2023 bestaat stichting Make a Memory 15 jaar. In al die jaren heeft Make a Memory meer dan 12.000 ouders voorzien van een blijvende herinnering. Om ons 15-jarig bestaan kracht bij te zetten zijn wij op zoek naar ouders die hun verhaal willen vertellen. Heeft Make a Memory jullie een blijvende herinnering gegeven en willen jullie de betekenis van de foto's met ons delen? Stuur jullie verhaal in via www.makeamemory.nl .